Συνέντευξη του Γρηγόρη Λέων στο amarysia.gr

6 Σεπτεμβρίου 2023
Leon_18-2-2023_154

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Γρηγόρης Λέων, δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που παρατηρούν τα πράγματα να συμβαίνουν, ούτε σε εκείνους που αναρωτιούνται γιατί συμβαίνουν… αλλά σε εκείνους που προκαλούν τα πράγματα να συμβούν.

Ως συμπολίτης, θέτει τον εαυτό του στην κρίση των συμπολιτών του, επικαλούμενος το όραμα, τις ικανότητές του, τη ζωή του, την καταγεγραμμένη επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, τις δυνατότητες και την εμπειρία του.

Βγαίνει μπροστά χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς υποτέλειες και χωρίς καμία λογική υστεροφημίας. Δηλώνει υπέρμαχος της απαιτητικής οργανωμένης δουλειάς με αποτέλεσμα και εξωστρέφεια.

Θεωρεί ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι η καλοδουλεμένη και αξιοκρατικά δομημένη ομάδα. Μιλάει για τη ζωή και τις σκέψεις του. Για την αυτοδιοικητική του εμπειρία. Για τις χαμένες ευκαιρίες και τα δημιουργικά μυαλά. Για το όραμά και τους στόχους στο δήμο. Για την κομβική απόφασή του.

 

Σε μία εποχή που τα προβλήματα των δημοτών αυξάνονται, τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να διεκδικήσετε τη δημαρχία στη Λυκόβρυση – Πεύκη;

 

Σας απαντώ ευθέως: Ο βασικότερος λόγος είναι η θέλησή μου να προσφέρω στην πόλη που ζω και μεγαλώνω την οικογένεια μου. Η ανάγκη μου να δω τη Λυκόβρυση Πεύκη να εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο, που δε θα παλεύει για τα αυτονόητα αλλά θα κοιτάζει το μέλλον με σοβαρό σχεδιασμό, στοχευμένες δράσεις, καινοτόμες προσεγγίσεις, υλοποιήσιμες προτάσεις και έργα.

Όμως ξέρετε η θέληση και οι προθέσεις δεν είναι αρκετές για να εμπιστευθούν οι πολίτες τη διοίκηση της καθημερινότητάς τους. Χρειάζονται εχέγγυα επιτυχίας, ένα δυνατό βιογραφικό όπως θα λέγαμε στον ιδιωτικό τομέα, που να πιστοποιεί μια σταθερά ανοδική πορεία και ουσιαστική εμπειρία στη διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση μέσα από θέσεις ευθύνης και με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Και θεωρώ ότι τα 12 χρόνια που έχω στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα στο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδας -ξεκινώντας από διαμερισματικός σύμβουλος για να καταλήξω πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ και αντιδήμαρχος Περιουσίας και Δόμησης – αλλά και οι επιτυχίες που έφερα ως Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπιγκ (ΕΟΚΑΝ) αποτελούν σαφείς αποδείξεις της εμπειρίας και των δυνατοτήτων μου.

Θα σας έλεγα πάντως ότι τελικά στην απόφασή μου καθοριστική σημασία είχε η ενθουσιώδης και αμέριστη στήριξη που πήρα από τους συμπολίτες μας από την πρώτη στιγμή και ήδη από τις αρχικές διερευνητικές συζητήσεις. Εκεί κατάλαβα ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι νέο στο δήμο, σε επίπεδο προσώπων, εμπειρίας και εκφοράς πολιτικού λόγου.

Από την ενασχόλησή σας στο Δήμο Αθηναίων, τι είναι αυτό που αποκομίσατε;

Στον Δήμο Αθηναίων εκλεγόμουν από το 2010 και από το 2019 ως τον Ιανουάριο του 2023 βρέθηκα σε θέσεις ευθύνης, διαχειριζόμενος το Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Και εκεί, παρά τις δραματικές συνθήκες που δημιουργούσε η πανδημία κατάφερα να δημιουργήσω ένα πολυδύναμο κέντρο αστέγων, αλλά και το κέντρο τοξικοεξαρτημένων αστέγων, το κοινωνικό mall καθώς και τα κοινωνικά ιατρεία. Ήταν δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδοτήσεις εθνικές, ευρωπαϊκές αλλά και με σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες.

Και ανάλογες δράσεις μπορούμε και θα κάνουμε στον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Στο πρόγραμμά μας, που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στις 7 Σεπτεμβρίου στο θέατρο της Πεύκης, μία από τις 12 προτεραιότητές μας είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας. Εκεί προβλέπουμε συγκεκριμένες δράσεις για την επαναλειτουργία του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων, την ενίσχυση του προσωπικού αλλά και των υποδομών στο συγκεκριμένο τομέα αλλά και τη δημιουργία δημοτικού νεκροταφείου.

Στην Αθήνα όμως ασχολήθηκα ως αντιδήμαρχος και με το κομμάτι της πολεοδομίας και της διαχείρισης της περιουσίας της πόλης, καταφέρνοντας να ψηφιοποιήσουμε το αρχείο και τις υπηρεσίες αυτής της δύσκολης από άποψη αντικειμένου υπηρεσίας. Και να είστε σίγουροι ότι αυτή την πολύτιμη εμπειρία θα χρησιμοποιήσω για να αξιοποιήσω την ακίνητη περιουσία του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, αλλά και για να προχωρήσουμε άμεσα στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας που επίσης αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματός μας. Γιατί ψηφιοποίηση σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη εξυπηρέτηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

Είστε πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας διαγράφοντας μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία ως ιατροδικαστής. Κατά πόσο πιστεύετε ότι η προσωπική επαγγελματική επιτυχία είναι εχέγγυο και για την πολιτική σας επιτυχία;

Ευχαριστώ για τη θετική κρίση σας σχετικά με την επαγγελματική μου πορεία. Θεωρώ βασικό κριτήριο, για να προσδιορίσει κανείς ένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά και εγγύηση για το τι μπορεί να κάνει την επόμενη μέρα, την έως τώρα πορεία και τα έργα του στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Είναι λάθος να αυτοπροσδιοριζόμαστε με εύκολα και ανέξοδα «ΘΑ» χωρίς τα εχέγγυα του πρότερου βίου μας. Ειδικά σε θέσεις ευθύνης η επαγγελματική πορεία αποτελεί βασικό κριτήριο. Σκεφτείτε το εξής: Θα αναθέτατε ποτέ την επιχείρησή σας σε έναν φίλο σας ή σε κάποιον που απλά συμπαθείτε χωρίς να είστε σίγουρος ότι μπορεί να τη διοικήσει; Ανάλογα θα πρέπει να σκεφτεί ο καθένας προτού αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει τη διαχείριση της καθημερινότητάς του για 5 χρόνια.

Όμως, επιτρέψτε μου να πω, η οποιαδήποτε επαγγελματική επιτυχία και κοινωνική αναγνώριση, ξεκινά από τη σκληρή προσπάθεια αφενός της οικογένειας ως σύνολο και αφετέρου – όσο μεγαλώνει ο κύκλος- των κατάλληλων συνεργατών σαν ομάδα.

Η λέξη Αυτοδιοίκηση μιλάει μόνη της.Ο Δήμος μας είναι ένας μεγάλος φορέας ο οποίος για να διοικηθεί σωστά και χωρίς αποδοτικά έχει ανάγκη από μία κατάλληλη ομάδα συνεργατών. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον κάθε δήμαρχο και όποιον ξέρει από διοίκηση, να μπορέσει δηλαδή να επιλέξει τους σωστούς συνεργάτες, ανάμεσα σε ειδικούς και επιστήμονες. Να αξιοποιήσει με ευθύνη το υπάρχον δυναμικό. Να τους εμπνεύσει και να τους δώσει να καταλάβουν ότι η εκλογή είναι η αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας.

 

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητές αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Αν οι δημότες μας επιλέξουν να διοικήσουμε τον Δήμο την επόμενη πενταετία ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες μου θα είναι η αξιοποίηση και η ενίσχυση της προστασίας των δασών και των πάρκων μας. Έχουμε τη τύχη εντός των ορίων του Δήμου μας να βρίσκονται μεγάλοι πνεύμονες αστικού πρασίνου, όπως το δάσος Κάσδαγλη, έκτασης 133 στρεμμάτων, το δάσος Μορέλλα, το Δάσος Αργύρη, το άλσος Βαρβαρέσου, καθώς και το ρέμα της Πύρνας ή Κοκκιναρά. Σε μεγάλο βαθμό όμως είναι αφημένα στην τύχη τους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για τη δυνατότητά τους να απολαύσουν δραστηριότητες μέσα σε αυτό το μοναδικό πράσινο.

Εξίσου άμεση θα είναι η παρέμβασή μας για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών – ασφάλεια και ποιότητα παιχνιδιού για τους μικρούς συνδημότες μας. Και φυσικά η αναδιάρθρωση της καθαριότητας. Ξέρετε, λένε ότι καλός δήμαρχος είναι αυτός που μαζεύει καλά τα σκουπίδια. Και έχουν δίκιο. Όπως στο σπίτι μας, έτσι και στον Δήμο η νοικοκυροσύνη ξεκινά από την καθαριότητα.

Την ίδια στιγμή θα βάλουμε μπροστά όλες εκείνες τις κοινωνικές δράσεις – κοινωνικά ιατρεία, δραστηριότητες για κάθε ηλικία, πολιτιστικές δράσεις και συνεργασίες- που θα δώσουν διεξόδους αλλά και δυνατότητες συμμετοχής στους πολίτες. Και θα ξεκινήσουμε την αναβάθμιση υποδομών, τον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την βελτίωση των πεζοδρομίων, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, την αναβάθμιση και επέκταση των ΚΑΠΗ κ.λπ.

Όμως πριν από όλα αυτά θα ξεκινήσουμε με δύο κινήσεις: Συναντήσεις με τις υπηρεσίες ώστε να τις καταστήσουμε κοινωνούς και συμμέτοχες στην αλλαγή. Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι η μηχανή που θα υλοποιήσει όσα οραματιζόμαστε και βασιζόμαστε σε αυτό. Και άνοιγμα του δήμου στους πολίτες. Ενίσχυση της λογοδοσίας από την πρώτη μέρα με διαφανείς διαδικασίες και δυνατότητα να παρακολουθούν τις δράσεις μας και να συμμετέχουν δυναμικά στο σχεδιασμό του προγράμματος. Τους θέλουμε ΜΑΖΙ μας από την πρώτη μέρα.

 

Πείτε μας για την επιλογή των συνεργατών σας. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τη συγκεκριμένη ομάδα υποψηφίων;

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας ανθρώπους και συνεργάτες που θέλουν και επιθυμούν πραγματικά να προσφέρουν και να βοηθήσουν τον τόπο μας. Είναι άνθρωποι που δεν τους αρέσει το άσχημο, αντιδρούν σε αυτό και δεν θέλουν να το ζουν καθημερινά. Όλα τα μέλη του συνδυασμού μας έχουν ως βασικό κανόνα το «εμείς» και όχι το «εγώ» και είμαι πραγματικά περήφανος και χαρούμενος που έχουμε αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης που έχει ως συστατικό την αγάπη μας για τη Λυκόβρυση – Πεύκη. Έχουμε φέρει μαζί μια πολύ δυνατή και δεμένη ομάδα ανθρώπων που συνδυάζουν εμπειρία και γνώση με ενθουσιασμό και φρέσκες ιδέες – άνθρωποι που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το αύριο της πόλης μας.

Βασική επιθυμία όλων μας είναι να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά ώστε να φέρουμε μία νέα πνοή στην περιοχή μας. Άλλωστε, βασική μας αρχή είναι ότι οι ομάδες κάνουν τη διαφορά, παραμερίζοντας εγωκεντρικές συμπεριφορές και μικροπολιτικά συμφέροντα.

 

Θεωρείτε πως αν είχατε τη δυνατότητα να πάρετε μέρος σε ένα debate υποψηφίων θα το κάνατε; Και αν σας δινόταν η δυνατότητα, ποια είναι τα δύο πρώτα ερωτήματα που θα  θέτατε στους συνυποψηφίους σας;

Είμαι πάντα ανοιχτός σε συζητήσεις και διάλογο με την προϋπόθεση να τηρούνται οι βασικοί όροι και κανόνες. Φυσικά θα συμμετείχα σε ένα debate υποψηφίων που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για να ακουστούν αλήθειες και ο κάθε υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει συγκεκριμένα όχι μόνο τις θέσεις και το πρόγραμμα του – δηλαδή τα θέλω, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα τα υλοποιήσει – δηλαδή το μπορώ. Αν έπρεπε να διαλέξω 2 ερωτήματα προς τους συνυποψηφίους μου αυτά θα είχαν να κάνουν με την κοστολόγηση του προγράμματός τους καθώς και με την εμπειρία τους στη διαχείριση.

 

Γιατί να σας εκλέξουν ως δήμαρχο οι συνδημότες σας; Πού διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;

Μπορώ να σας πω γιατί θεωρώ ότι οι πολίτες θα βγουν κερδισμένοι επιλέγοντας το δικό μας συνδυασμό: Γιατί θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε το δήμο μας καλύτερο. Γιατί σημασία ξέρετε δεν έχουν ούτε η καταγωγή, ούτε οι προθέσεις, θα σας έλεγα ότι ακόμα και τα προγράμματα έρχονται δεύτερα ως κριτήρια. Το βασικό κριτήριο για να επιτύχει μια δημοτική αρχή είναι η ικανότητα διοίκησης. Σχεδιασμού αλλά και διαχείρισης κρίσεων. Σύνθεσης απόψεων αλλά και δημιουργίας οράματος. Αντίληψης αλλά και γνώσης.

Σε αυτό το επίπεδο η προσωπική μου πορεία -επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά- η ποιότητα του συνδυασμού μας, και η αρτιότητα του προγράμματός μας  -που δε φτιάχτηκε για να κερδίσει εκλογές αλλά για να λύσει προβλήματα- αποτελούν θεωρώ καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας.